chatsimple

Waarom daglicht de sleutel is tot meer focus en minder stress op we werkvloer☀️

18 okt 2024

Nick van Dijk is al enige tijd aan BrinQer verbonden als bedrijfsarts in opleiding en deelt met regelmaat zijn gedachten en praktische tips over preventie op de werkvloer. Zo spreekt hij dagelijks mensen die werken in ruimtes zonder natuurlijk daglicht. Dit lijkt misschien een klein detail, maar studies tonen aan dat daglicht een enorme impact kan hebben op je energie en productiviteit.

𝗛𝗼𝗲 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗶𝘀 𝗱𝗮𝗴𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻𝗹𝗶𝗷𝗸?

Uit studies blijkt dat daglicht een cruciale rol speelt in het reguleren van onze biologische ritme en bijdraagt aan zowel meer energie als productiviteit op het werk.

𝗗𝗲 𝗲𝗳𝗳𝗲𝗰𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗴𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗼𝗽 𝗷𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗻𝗶𝘃𝗲𝗮𝘂

🌙 Circadiane ritmes en melatonine-productie:
Daglicht helpt je interne klok te synchroniseren en zorgt ervoor dat je ‘s avonds meer melatonine aanmaakt. Dit verbetert je slaapkwaliteit en zorgt voor meer energie.

💤 Betere slaapkwaliteit:
Werknemers die worden blootgesteld aan natuurlijk licht slapen gemiddeld 37 minuten langer en presteren 42% beter op cognitieve taken dan werknemers in omgevingen zonder daglicht.

𝗛𝗲𝘁 𝗲𝗳𝗳𝗲𝗰𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗴𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗼𝗽 𝗷𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁

🧠 Meer alertheid en snellere reacties:
Daglicht stimuleert cognitieve functies zoals alertheid en reactievermogen. Licht met kortere golflengtes en een hogere intensiteit verbetert deze prestaties nog verder.

😃 Verbeterde mentale gezondheid en vermindering van stress:
Blootstelling aan daglicht verbetert je stemming en vermindert depressieve symptomen. Hierdoor verbeteren werkprestaties en de samenwerking met collega’s.

🌱 Minder stress en hogere tevredenheid op het werk:
Werknemers die dagelijks minstens 3 uur worden blootgesteld aan daglicht, ervaren minder werk-gerelateerde stress en hebben een hogere tevredenheid op de werkvloer, wat ook het risico op burn-out vermindert.

𝗛𝗼𝗲 𝗸𝘂𝗻 𝗷𝗶𝗷 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗱𝗮𝗴𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗼𝗽𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗷𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗱𝗮𝗴?

🪟 Werk bij een raam:
Zorg voor een werkplek met voldoende toegang tot natuurlijk licht. Heb je geen raam? Probeer dan regelmatig naar buiten te gaan voor korte wandelingen.

✨ Optimaliseer je werkruimte:
Gebruik spiegels en lichte kleuren om daglicht in je ruimte te reflecteren en te versterken.

⏳ Neem regelmatig een pauze buiten:
Maak tijdens je pauzes tijd vrij om naar buiten te gaan en even te genieten van het zonlicht, zelfs al is het maar voor 10 minuten.

🌅 Zoek de zon op buiten je werkdag:
Start je dag met een ochtendwandeling of ga naar je werk op de fiets. Ook na je werk en avondeten kun je genieten van een mooie wandeling.

Het verhogen van je blootstelling aan daglicht kan je energie en productiviteit een enorme boost geven. Dit simpele, maar vaak over het hoofd geziene element kan het verschil maken in je dagelijkse prestaties en welzijn.

𝗛𝗼𝗲 𝘇𝗼𝗿𝗴 𝗷𝗶𝗷 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗱𝗮𝗴𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁?

Meer leren over preventie op de werkvloer? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contact formulier